U posljednje vrijeme u stalnom je porastu potražnja za stanovima u Turskoj, sami razlozi za ovu vrstu investicije leže u  njihovoj klimi, niskim troškovima života, i vrijednosti koju dobiju njihovom kupovinom i na kraju njihovo gostoprimstvo.

U maju 2012. godine je donešen zakon u Turskoj, koji je omogućio stranim državljanima posjedovanje nekretnine, a za nekretnine u vrijednosti većoj od 250.000 USD od 2018. godine je omogućeno i dobijanje Turskog državljanstva

Prilikom kupovine stanova u jednom odo projekata, važno je znati, da dobijete sve sadržaje i usluge u sklopu koncepta projekta, neke od dodatnih usluga koje je moguće dobiti su: sauna, bazeni, igrališta za djecu, osiguranje, fitness, kino, otvoreno kino, sportski tereni i mnogi drugi sadržaji

Cijene stanova zavise od raznih parametara kao što je lokacija, blizina javnog prevoza, blizina mora, pogled, spratnost, ostali sadržaji itd.

Uz neke projekte se nude i garantovani povrati investicije kroz mogućnost rentanja i održavanja vaše nekretnine preko agencije koja upravlja projektom.