Posjedovanje zemlje i nekretnina od davnina se smatralo velikm bogatstvo. Pored toga što predstavljaju mjesto za život nekretnine se smatraju i važnom investicijom, a koja se uveliko razlikuje od finansijske i drugih imovina u koje se može investirati.

Investiranje u nekretninu, stan, apartman, kuću ili lokal, znači da se očekuje neki vid povrata sredstava. Stvaranje profita je uglavnom isplativo u desetogodišnjem periodu.

Kada se gleda statistički, najisplativije nekretnine su stanovi od 50-60 kvadrata jer su najpogodniji za dugoročno iznajmljivanje, i iznajmljivanje po sistemu “STAN NA DAN” ako je lokacija povoljna. Drugim riječima, kupovina nekretnine ovog obima sa sobom nosi najmanji rizik i smatra se sigurnim oblikom ulaganja

Stabilnost i kontinuirani rast cijena nekretnina

Najčešće ulaganje u nekretnine je u one koje se nalaze na atraktivnim lokacijama, gdje je cijena u kontnuiranom rastu i koji garantuje potencijalnim investitorima da ostvare i dodatnu zaradu ako se odluče za prodaju iste nakon određenog vremenskog perioda.

Kontinuirani rast i stabilnost cijena nekretnina garantuje i sam rast vrijednosti nekretnine, što predstavlja dugoročnu garanciju za investiciju. Sama cijena nekretnine ne može pasti na nulu, naprotiv može samo porasti, ako se vlasnik-investitor odluči na dodatno ulaganje u obnovu i opremanje zbog povećane potražnje ili zbog porasta atraktivnosti lokacije.

Zarada od iznajmljivanja nekretnina

Zbog niskih kamatnih stopa većina pojedinca, umjesto štednje u bankama, odlučuje se na kupovinu nekretnine. Sama nekretnina se može koristiti u razne svrhe i donijeti prihode kroz mogućnost iznajmljivanja, gdje ona tada ne predstavlja samo mjesto stanovanja već i mjesto ostvarivanja prihoda.

Iznajmljivanje na mjesečnoj, sedmičnom ili dnevnoj osnovi može iznajmljivaču za kraći vremenski period donijeti solidne prihode. Koliki će ti prihodi biti zavisi od iznajmljivača i načina na koji će iznajmljivati nektretninu, ako se odluči na mjesečno iznajmljivanje onda su i prihodi manji, dok su prihodi veći od iznajmljivanje na kraći period uz pomoć raznih platformi gdje je moguće imati popunjenost i do 100%

Za vrijeme turističke sezone povećava se mogućnost iznajmljivanja nekretnine i ostavrivanje većih prihoda, dok istovremeno raste i vrijednost same nekretnine, a ako se još radi i o dobroj lokaciji, takve nekretnine su sve poželjnije na tržištu.

U posljednje vrijeme, pored apartmana i stanova, sve popularnije, za strane turiste i investitore su i kuće za odmor, jer prihodi od iznajmljivanja mogu pokriti većinu troškova održavanja nekretnine, kao i troškove otplate kredita ako je ista kupljena na taj način.

Odluka za investiciju

Prije svakog ulaganja neophodno je da se dobro informišemo i istražimo situaciju na tržištu, kao i odabir odgovarajuće lokacije, veličine objekta koji će se graditi kao i broj prostorija injihov raspored. U zavisnosti od lokacije zavisi i cijena nekretnina, ako je lokacija atraktivna i cijena nekretnine će u budućnosti rasti, jer sama atraktivnost lokacije, omogućit će investitoru-vlsniku lakši nalazak budućeg najamca, ako se odluči na ovaj vid ostavrivanja prihoda

Pored lokacije, treba se obratiti pažnja na veličinu, karakteristiku zemljišta i okolnog područja, jer se može desiti da zbog veličine nekretnine koja je interesantna investitoru, nije moguće graditi.

U užim gradskim područjima to su najčešće stanovi male kvadrature, kod kojih se gleda karakteristika zgrade,  spratnost, starost zgrade, dok se na perifernim dijelovima grada najčešće grade kuće na velikim površinama. Sve ove elemente je potrebno razmostriti prilikom kupovine, kako bi sama investiciija bila isplativa.

Također se treba odlučiti i na koju vrstu povrata uloženog ćemo se odlučiti, brža i niža zarada ili smo spremni uložiti više i pričekati duži vremenski period radi ostvarivanja većeg prihoda.